Portulakové mäsové guličky, polievka aj pesto: Tri recepty, ktoré zmenia váš pohľad na túto burinu

Isto ste sa už s touto poliehavou rastlinou stretli vo vašej záhrade. U nás sa žiaľ považuje stále za burinu, a preto sa vytrháva a ničí. No práve to je najväčšia chyba! Portulaka je hotový poklad.

Portulaka zeleninová a jej využitie
Portulaka zeleninová Foto: Andrea Párkányová

Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea), alebo inak záhradná, je vďaka dužinatým listom a mäsitým stonkám veľmi odolná a prežije dlhodobejšie sucho. Jej semienka dokážu prečkať v zemi až 25 rokov a vyklíčiť, keď sú na to vhodné podmienky. Vedeli ste, že pozitívne vplýva na našu imunitu?

Prekvapí liečivými účinkami aj vysokým obsahom betakaroténu

Táto liečivá burina má jeden z najvyšších obsahov betakaroténu, teda formy vitamínu A, ktorý potrebujeme pre zdravý zrak – dokonca vyšší ako mrkva a akákoľvek iná zelená listová zelenina. Okrem toho má veľmi silné protirakovinové účinky. Čerstvé listy obsahujú viac omega-3 mastných kyselín ako rybie oleje.

V niektorých krajinách sa cielene pestuje a používa ako potravina. Má rada teplo a svetlo, preto ju môžeme pestovať aj v zime na slnečnom okennom parapete v črepníku a mať tak lístky po ruke celý rok.

Dnes míňame veľa peňazí za výživové doplnky a vitamíny. Portulaka je zadarmo a prispieva nielen k zlepšeniu nášho zdravia, ale prináša aj finančnú úsporu.

Detail portulaky v záhrade
Detail listov portulaky Foto: Andrea Párkányová

Ako využiť portulaku?

Listy zmierňujú opuchy a svrbenie. Rozrezané sa prikladajú na rany alebo miesta po uštipnutí hmyzom.

Portulaka patrí medzi jedlé rastliny, dá sa preto použiť aj na varenie a prípravu rôznych receptov. Má chrumkavé listy a vďaka citrónovej chuti môžeme nimi nahradiť špenát alebo šalát. Často sa z nej robia polievky a čerstvé šaláty. Okrem toho sa používa ako korenie do mäsových a rybích pokrmov alebo na výrobu marinád a omáčok.

Stonky aj s listami môžeme dať aj na cestoviny alebo na chlieb namiesto cibuľky. Na jeseň sa na konci ich stoniek objavujú drobné čierne semienka, ktoré sú tiež jedlé. Posilňujú imunitu a pomáhajú pri žalúdočných problémoch.

3 recepty, ako použiť portulaku v kuchyni

Prinášame pár nápadov na jej využitie.

Portulaková polievka

Potrebujeme

  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 300 g zemiakov
  • 200 g portulaky zeleninovej
  • olej
  • 2 ks paradajok
  • korenie a soľ podľa chuti

Postup

Na oleji orestujeme cesnak a cibuľu. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, dusíme cca 3 minúty. Zemiaky uvaríme do mäkka, portulaku nasekáme na drobnejšie kúsky, pridáme ich k tejto zmesi, podlejeme vodou a necháme chvíľu variť. Okoreníme, osolíme podľa chuti. Hotové rozmixujeme tyčovým mixérom, môžeme pridať smotanu. Podávame s chlebovými krutónmi.

Portulaková polievka
Polievka z portulaky Foto: Shutterstock

Portulakové mäsové guličky

Potrebujeme

  • 200 g mletého mäsa
  • 150 g varenej ryže
  • 1 ks surového a 1 ks vareného vajca
  • múku alebo strúhanku na vyprážanie;
  • 350 g portulaky zeleninovej
  • korenie a soľ podľa chuti
  • rastlinný olej

Postup

Portulaku nadrobno nakrájame a povaríme 2  až 3 minúty. Precedíme. Uvarené vajíčko nakrájame nadrobno, pridáme k mletému mäsu a ryži. Pridáme portulaku, surové vajce, korenie. Spracujeme hmotu, z ktorej tvarujeme guličky. Obalíme ich v múke alebo strúhanke a vyprážame na horúcom oleji. Ako príloha je vhodná zemiaková kaša.

Portulakové mäsové guličky
Portulakové mäsové guličky Foto: Andrea Párkányová

Portulakové pesto

Potrebujeme

  • 100 g portulaky zeleninovej
  • 100 g lúpaných pistácií alebo vlašských orechov
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 100 – 150 ml panenského olivového oleja
  • soľ podľa potreby
  • parmezán

Postup

Všetky potrebné suroviny okrem oleja vložíme do mixéra a zmixujeme ich do kašovitej konzistencie. Postupne prilejeme olej. Dochutíme podľa chuti soľou a korením. Hotové pesto dáme do pripravených pohárov a zalejeme vrstvou oleja na zakonzervovanie. Poháre zaviečkujeme a uskladníme v chladničke.

Portulakové pesto
Pesto z portulaky Foto: Shutterstock

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie