Reďkovky nielen na chlieb: Naučte sa ich fermentovať a pripraviť si zdravé hranolky či polievku

S príchodom jari prichádza spolu s mladou cibuľkou a šalátom aj sezóna reďkoviek. Najčastejšie si ju vychutnávame pokrájanú na kolieska na chlebíku. Prinášame vám pár tipov na menej tradičné recepty.

Recepty, ako využiť reďkovky
Najčastejšie reďkovku konzumujeme na chlebíku alebo v šaláte. Môžeme ju však použiť na mnoho spôsobov. Foto: Andrea Párkányová

Reďkovky (správny botanický názov je reďkev) poznáme červené, biele aj čierne. Majú mierne pikantnú chuť, sú šťavnaté a vďaka obsahu horčičného oleja pôsobia priaznivo na trávenie. Okrem toho obsahujú vitamíny B a C, vápnik, fosfor, draslík, kyselinu listovú a železo.

Pozitívne vplývajú na imunitu, pomáhajú pri nachladnutí a uvoľňujú hlieny. Ničia baktérie a plesne v črevách a žalúdku, preventívne pôsobia pri vzniku žlčových, obličkových a močových kameňov, znižujú cholesterol, podporujú lepšiu kvalitu pokožky.

Najčastejšie reďkovku konzumujeme pokrájanú na kolieska na maslovom alebo mastnom chlebíku. Môžeme ju však použiť na mnoho spôsobov.

Krémová reďkovková polievka

Z reďkoviek si uvaríme chutnú krémovú polievku. Jej príprava je jednoduchá.

Budeme potrebovať

  • 1 cibuľa
  • 2 zväzky reďkovky
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 500 ml vývaru
  • soľ a korenie
  • smotana na varenie

Postup

Cibuľu osmažíme na oleji, pridáme reďkovky spolu s na kocky pokrájanými zemiakmi.  Zalejeme vývarom. Osolíme a okoreníme podľa chuti a uvaríme do mäkka. Hotovú polievku dobre rozmixujeme.

Na záver prilejeme smotanu a ešte chvíľku povaríme. V tanieroch ozdobíme plátkami čerstvej reďkovky.

Využitie červených a bielych reďkoviek v kuchyni
Reďkovky majú mierne pikantnú chuť, sú šťavnaté a vďaka obsahu horčičného oleja pôsobia priaznivo na trávenie. Foto: Andrea Párkányová

Tip

Krém si vieme pripraviť aj z listov reďkovky – namiesto hlavičiek použijeme listy, najlepšie bielej reďkovky. Postup je rovnaký, polievka však bude jemne sfarbená dozelena.

Praženica s reďkovkami

Máte radi praženicu? Vyskúšajte pridať reďkovky.

Budeme potrebovať

  • 10 až 15 ks reďkoviek
  • 1 väčšiu cibuľu
  • olej
  • 4 vajcia
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvé bylinky

Postup

Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájané reďkovky. Dochutíme soľou a korením a prikryté dusíme približne 15 minút. Pridáme vajíčka. Hotové posypeme čerstvými bylinkami a podávame s chlebom.

Praženica s reďkovkami
Praženica s reďkovkami Foto: Andrea Párkányová

Chrumkavá nakladaná reďkovka

V súčasnosti sa čoraz väčšej popularite teší nakladaná a fermentovaná zelenina. Takýmto spôsobom môžeme pripraviť aj reďkovku. Dodá jej príjemnú kyslastú chuť a ponechá chrumkavosť.

Do pohára nakrájame na kolieska hlavičky a zalejeme sladkokyslým nálevom, ako robíme na uhorky. Môžeme poprekladať plátkami cibule, cesnaku, čili papričkami alebo kôprom. Dobre uzavrieme. Keďže ich nebudeme sterilizovať, uchovajú si svoje nutričné hodnoty.

Na nálev budeme potrebovať

Na 10 až 12 väčších hlavičiek:

  • 1 l vody
  • 0,2 l octu
  • 3 PL cukru
  • 1 KL soli
  • 1 KL guličiek čierneho korenia

Postup

Všetky suroviny privedieme k varu, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Následne zalejeme obsah pohára, uzavrieme a skladujeme v chladničke.

Fermentované reďkovky

Jednoduchším spôsobom je fermentácia. Ide o naloženie do soľného roztoku, kde reďkovky prejdú kvasením rovnako ako kyslá kapusta.

Postup

Reďkovku nakrájanú na kolieska naukladáme do nádob a zalejeme soľným roztokom. Tiež môžeme pridať celé čierne korenie alebo cibuľu či cesnak. Reďkovky musia byť ponorené pod hladinou, čo docielime nejakým ťažidlom alebo prekríženými špajdľami.

Fľašu uzavrieme viečkom a necháme stáť pri izbovej teplote 5 až 6 dní. Denne odviečkujeme a vypustíme vzduch. Po vykvasení nádobu uložíme do chladničky. Podávame ako prílohu k mäsu, do šalátov či ako ozdobu na chlebíčkoch.

Fermentované a nakladané reďkovky v slanom náleve s cibuľkou
Fermentované reďkovky v slanom náleve s cibuľkou Foto: Andrea Párkányová

Hranolky z bielych reďkoviek s dipom

Z bielych reďkoviek si môžeme pripraviť grilované hranolčeky. Nie sú chrumkavé ako zo zemiakov, ale sú chutné. Odporúčame vyskúšať.

Budeme potrebovať

  • 2 veľké biele reďkovky
  • olivový olej
  • šťava z 1/2 citróna
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Na dip

  • 100 ml kyslej smotany
  • cesnak
  • soľ
  • jarnú cibuľku
  • petržlenovú vňať

Postup

Ošúpané reďkovky nakrájame na hranolčeky. V miske ich zmiešame spolu s  olejom, soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich približne pol hodinu za občasného otočenia do zlatista.

Podávame s dipom. Zmiešame smotanu, cesnak, cibuľku, petržlenovú vňať a soľ podľa chuti.

Zdravé hranolky z bielych reďkoviek
Hranolky z bielych reďkoviek Foto: Andrea Párkányová

Ďalšie tipy, ako využiť reďkovku

Ak patríte medzi milovníkov klíčkov, môžete si pochutiť na čerstvo naklíčených reďkovkách.

Z reďkovkových listov je výborné pesto. Listy spolu so slnečnicovými semiačkami, s olivovým olejom a parmezánom rozmixujeme. Pridáme soľ, korenie a citrónovú šťavu.

Vyskúšali ste už niečo?

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku