Ružičkový kel je všestranná zelenina, ktorá má mierne horkastú, korenistú chuť. V kuchyni má široké uplatnenie a my vám prinášame 5 nápadov, ako ho spracovať.
Ružičkový kel je typická zimná zelenina. Jeho charakteristickým znakom je vysoká stonka, na ktorej vyrastajú po bokoch v tzv. pazuchách listov malé uzavreté cca 1 až 4 cm listové hlávky – guľôčky zložené z drobných lístkov, nazývané ako listové ružičky. Od toho je odvodený aj jeho názov.
Ružičkový kel má vysoký obsah liečivých látok
Kel sa považuje za kráľa zimnej zeleniny a zdroj čerstvých vitamínov počas chladných mesiacov. Je odolný voči mrazu, vydrží až do -15 stupňov. Tie mu dodajú ešte bohatšiu chuť.
Obsahuje vitamíny B, C, draslík, kyselinu listovú a železo. Vitamín B1 (tiamín) účinne pôsobí proti stresu a depresii. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá priaznivo vplýva na trávenie, funguje ako prevencia proti zápche a rakovine hrubého čreva. Tiež znižuje cholesterol, detoxikuje, posilňuje imunitu a nervy, pomáha zdolať únavu a zlepšuje sústredenie. Po bujarom večierku dokonca zaženie opicu a postaví vás na nohy.
Ako spracovať ružičkový kel
Ružičky kelu sa zbierajú na priame spracovanie, v chladničke vydržia čerstvé približne týždeň. Vhodné sú aj na mrazenie.
Pri varení ich nikdy netreba nechať úplne zmäknúť. Varíme ich cca 5 minút. Pri dlhom varení sa z nich uvoľňuje sírny zápach, ktorý spôsobuje nepríjemnú chuť. Avšak keď sa pripraví dobre, je skvelou prílohou k hlavným jedlám, ale chutí aj samostatne. Dlhým varením stráca aj väčšinu vitamínov.
Kel sa však môže upraviť na všetky spôsoby – varenie, vyprážanie i pečenie. Jedlá z neho nezaťažujú žalúdok a recepty sú jednoduché na prípravu. Základom takmer všetkých je odstrániť poškodené vonkajšie listy (tie môžete hodiť do kompostu) a ružičky uvariť v slanej vode asi 5 minút.
Pyré z ružičkového kelu
Zemiaky a ružičkový kel uvaríme v osolenej vode približne 20 minút. Uvarené rozmixujeme spolu so smotanou, až kým nevznikne pyré. Do hotového vmiešame maslo a ochutíme čiernym korením a soľou podľa potreby.
Zapekané kelové ružičky
Zapekaciu misu vymastíme maslom a uložíme do nej scedené ružičky uvarené v slanej vode. Môžeme ich prerezať na polovičky. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali vajcia. Vrch posypeme postrúhaným syrom a dáme zapiecť do ružova. Môžeme pridať údenú šunku alebo slaninku. Podávame so zemiakovou kašou.
Krémová polievka
Nakrájanú cibuľu opražíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, ružičky kelu a podusíme ich. Zalejeme mäsovým vývarom a necháme 15 – 20 minút variť. Potom polievku dohladka rozmixujeme, zahustime smotanou a dochutíme soľou a korením. Podávame s pečenými krutónmi alebo nastrúhaným syrom.
Pečený ružičkový kel s medom
Uvarené ružičky prerežeme na polovičku a dáme do panvice. Polejeme olejom, balsamicom a medom. Posolíme okoreníme a celé premiešame. Za občasného premiešania pečieme do zlatista.
Chipsy z ružičkového kelu
Z hlávok ružičkového kelu oddelíme jednotlivé lístky. Polejeme ich olivovým olejom, zľahka osolíme a okoreníme. Premiešame a vylejeme na plech vystriekaný olejom. Pečieme pri teplote 200 °C približne 10 minút do chrumkava. Hotové ešte osolíme podľa chuti a zdravý „snack“ je na svete.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…