Tri recepty s rukolou: Týmto jedlám dodá nevšednú chuť, ktorú si zamilujete

Špecifická chuť rukoly najlepšie vynikne v čerstvom stave. Pridať ju môžeme aj na pizzu či do polievok. Inšpirujte sa našimi receptami.

Recepty s rukolou
Foto: iStock

Rukolové pesto

Základom úspechu inak jednoduchej prípravy pesta je dodržiavanie pomerov surovín: 1 diel rukoly + 1 diel orechov + 1 diel strúhaného parmezánu + 2 diely olivového oleja

Budeme potrebovať

  • 80 g rukoly
  • 80g lieskových alebo kešu orechov
  • 80 g parmezánu
  • 160 ml olivového oleja
  • citrónovú šťavu

Postup

Na panvici nasucho opražíme lieskové orechy a olúpeme z nich šupku. Do mixéra nalejeme olivový olej a k nemu pridáme čistú a osušenú rukolu. Rozmixujeme na riedku zmes s kúskami zelených lístkov (ak by sme mixovali dlhšie, vznikne jemný rukolový olej).

K zmesi pridáme strúčik cesnaku a opražené orechy a krátko premixujeme. Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, osolíme a prisypeme najemno nastrúhaný parmezán. Opäť všetko krátko premixujeme.

Rukolové pesto môžeme podávať na čerstvo alebo ho skladujeme zaliate olivovým olejom a prikryté alobalom v sklenenej nádobe. Bez prístupu vzduchu vydrží v chladničke aj niekoľko dní.

Rukolové pesto
Rukolové pesto Foto: iStock

Náš tip

Pri mixovaní do mixéra vždy ako prvý dajte olej a až po ňom rukolu (bazalku, petržlen a pod.) Suroviny sa tak lepšie prepoja.

Cuketové špagety s krémovou omáčkou

Budeme potrebovať

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 balenie rastlinnej smotany
  • 1 väčšie alebo 2 menšie zrelé avokáda
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 hrste cherry paradajok
  • olivový olej
  • soľ, korenie, citrónovú šťavu, na dochutenie
  • rukola

Postup

Cukety dôkladne umyjeme, šupku ponecháme. Pomocou špiralizéra vytvoríme cuketové špagety. Vo väčšej panvici ich krátko orestujeme na troške olivového oleja.

Vo vyššej nádobe pomocou tyčového mixéra rozmixujeme smotanu s avokádom, pridáme lahôdkové droždie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Hotovú omáčku premiešame s cuketovými špagetami, prekrojenými paradajkami a krátko prehrejeme. Ozdobíme čerstvými rukolovými listami.

Cuketové špagety s krémovou omáčkou a rukolou
Cuketové špagety s krémovou omáčkou a rukolou Foto: iStock

Poznáte lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jedla. Ide o prirodzene bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou aj vôňou parmezán. Lahôdkové droždie je deaktivované – nedá sa teda použiť na kysnutie.

Zemiakový šalát s rukolou

Budeme potrebovať

  • 1 kg drobných nových zemiakov
  • 2 až 3 ks sušených paradajok v oleji (odkvapkaných)
  • 1 ks jarnej cibuľky s vňaťou
  • 150 g rukoly

Na zálievku

  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 nadrobno nakrájaných lístkov čerstvej bazalky v
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového alebo repkového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Odkvapkané paradajky nasekáme nadrobno.

Jarnú cibuľku nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na polovice a dáme ich do väčšej misky. Pridáme paradajky, cibuľku a rukolu. V malej miske premiešame ingrediencie na zálievku a pridáme ju do misky so zeleninou. Šalát zľahka premiešame a podávame.

Zemiakový šalát s rukolou
Zemiakový šalát s rukolou Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: pesto | recept | rukola

Diskusie na tému článku