Tri recepty s rukolou: Týmto jedlám dodá nevšednú chuť, ktorú si zamilujete

  • 12.07.2024

Špecifická chuť rukoly najlepšie vynikne v čerstvom stave. Pridať ju môžeme aj na pizzu či do polievok. Inšpirujte sa našimi receptami.

Recepty s rukolou
Foto: iStock

Rukolové pesto

Základom úspechu inak jednoduchej prípravy pesta je dodržiavanie pomerov surovín: 1 diel rukoly + 1 diel orechov + 1 diel strúhaného parmezánu + 2 diely olivového oleja

Budeme potrebovať

  • 80 g rukoly
  • 80g lieskových alebo kešu orechov
  • 80 g parmezánu
  • 160 ml olivového oleja
  • citrónovú šťavu

Postup

Na panvici nasucho opražíme lieskové orechy a olúpeme z nich šupku. Do mixéra nalejeme olivový olej a k nemu pridáme čistú a osušenú rukolu. Rozmixujeme na riedku zmes s kúskami zelených lístkov (ak by sme mixovali dlhšie, vznikne jemný rukolový olej).

K zmesi pridáme strúčik cesnaku a opražené orechy a krátko premixujeme. Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, osolíme a prisypeme najemno nastrúhaný parmezán. Opäť všetko krátko premixujeme.

Rukolové pesto môžeme podávať na čerstvo alebo ho skladujeme zaliate olivovým olejom a prikryté alobalom v sklenenej nádobe. Bez prístupu vzduchu vydrží v chladničke aj niekoľko dní.

Rukolové pesto
Rukolové pesto Foto: iStock

Náš tip

Pri mixovaní do mixéra vždy ako prvý dajte olej a až po ňom rukolu (bazalku, petržlen a pod.) Suroviny sa tak lepšie prepoja.

Cuketové špagety s krémovou omáčkou

Budeme potrebovať

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 balenie rastlinnej smotany
  • 1 väčšie alebo 2 menšie zrelé avokáda
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 2 hrste cherry paradajok
  • olivový olej
  • soľ, korenie, citrónovú šťavu, na dochutenie
  • rukola

Postup

Cukety dôkladne umyjeme, šupku ponecháme. Pomocou špiralizéra vytvoríme cuketové špagety. Vo väčšej panvici ich krátko orestujeme na troške olivového oleja.

Vo vyššej nádobe pomocou tyčového mixéra rozmixujeme smotanu s avokádom, pridáme lahôdkové droždie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Hotovú omáčku premiešame s cuketovými špagetami, prekrojenými paradajkami a krátko prehrejeme. Ozdobíme čerstvými rukolovými listami.

Cuketové špagety s krémovou omáčkou a rukolou
Cuketové špagety s krémovou omáčkou a rukolou Foto: iStock

Poznáte lahôdkové droždie?

Lahôdkové droždie je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jedla. Ide o prirodzene bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou aj vôňou parmezán. Lahôdkové droždie je deaktivované – nedá sa teda použiť na kysnutie.

Zemiakový šalát s rukolou

Budeme potrebovať

  • 1 kg drobných nových zemiakov
  • 2 až 3 ks sušených paradajok v oleji (odkvapkaných)
  • 1 ks jarnej cibuľky s vňaťou
  • 150 g rukoly

Na zálievku

  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 nadrobno nakrájaných lístkov čerstvej bazalky v
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml olivového alebo repkového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Odkvapkané paradajky nasekáme nadrobno.

Jarnú cibuľku nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na polovice a dáme ich do väčšej misky. Pridáme paradajky, cibuľku a rukolu. V malej miske premiešame ingrediencie na zálievku a pridáme ju do misky so zeleninou. Šalát zľahka premiešame a podávame.

Zemiakový šalát s rukolou
Zemiakový šalát s rukolou Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: pesto | recept | rukola

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
Miesto sršňa ázijského prišla invázna včela. Slovenskí vedci prosia verejnosť o pomoc
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Urobte to ako starí Taliani! Vďaka tejto technike si uchováte chuť paradajok čo najdlhšie
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Figovníky sú hitom posledných rokov. Ako ich pestovať nám vysvetlil odborník, ktorý sa im venuje desaťročia
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Nový škodca na paradajkách: Bzdochy, ktoré ničia úrodu
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Ako rezať maliny a ríbezle na konci sezóny
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
Šíri sa nebezpečná bzdocha. Spozorovali ste ju už aj u vás?
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov
Ako pestovať banánovníky? Oslovili sme hobby záhradkára, pre ktorého sú srdcovkou už 15 rokov