Špecifická chuť rukoly najlepšie vynikne v čerstvom stave. Pridať ju môžeme aj na pizzu či do polievok. Inšpirujte sa našimi receptami.
Rukolové pesto
Základom úspechu inak jednoduchej prípravy pesta je dodržiavanie pomerov surovín: 1 diel rukoly + 1 diel orechov + 1 diel strúhaného parmezánu + 2 diely olivového oleja
Budeme potrebovať
- 80 g rukoly
- 80g lieskových alebo kešu orechov
- 80 g parmezánu
- 160 ml olivového oleja
- citrónovú šťavu
Postup
Na panvici nasucho opražíme lieskové orechy a olúpeme z nich šupku. Do mixéra nalejeme olivový olej a k nemu pridáme čistú a osušenú rukolu. Rozmixujeme na riedku zmes s kúskami zelených lístkov (ak by sme mixovali dlhšie, vznikne jemný rukolový olej).
K zmesi pridáme strúčik cesnaku a opražené orechy a krátko premixujeme. Na záver pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, osolíme a prisypeme najemno nastrúhaný parmezán. Opäť všetko krátko premixujeme.
Rukolové pesto môžeme podávať na čerstvo alebo ho skladujeme zaliate olivovým olejom a prikryté alobalom v sklenenej nádobe. Bez prístupu vzduchu vydrží v chladničke aj niekoľko dní.
Náš tip
Pri mixovaní do mixéra vždy ako prvý dajte olej a až po ňom rukolu (bazalku, petržlen a pod.) Suroviny sa tak lepšie prepoja.
Cuketové špagety s krémovou omáčkou
Budeme potrebovať
- 2 stredne veľké cukety
- 1 balenie rastlinnej smotany
- 1 väčšie alebo 2 menšie zrelé avokáda
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 2 hrste cherry paradajok
- olivový olej
- soľ, korenie, citrónovú šťavu, na dochutenie
- rukola
Postup
Cukety dôkladne umyjeme, šupku ponecháme. Pomocou špiralizéra vytvoríme cuketové špagety. Vo väčšej panvici ich krátko orestujeme na troške olivového oleja.
Vo vyššej nádobe pomocou tyčového mixéra rozmixujeme smotanu s avokádom, pridáme lahôdkové droždie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Hotovú omáčku premiešame s cuketovými špagetami, prekrojenými paradajkami a krátko prehrejeme. Ozdobíme čerstvými rukolovými listami.
Poznáte lahôdkové droždie?
Lahôdkové droždie je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jedla. Ide o prirodzene bezlepkovú potravinu pripomínajúcu chuťou aj vôňou parmezán. Lahôdkové droždie je deaktivované – nedá sa teda použiť na kysnutie.
Zemiakový šalát s rukolou
Budeme potrebovať
- 1 kg drobných nových zemiakov
- 2 až 3 ks sušených paradajok v oleji (odkvapkaných)
- 1 ks jarnej cibuľky s vňaťou
- 150 g rukoly
Na zálievku
- 1 strúčik cesnaku
- 5 nadrobno nakrájaných lístkov čerstvej bazalky v
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 100 ml olivového alebo repkového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnúť. Odkvapkané paradajky nasekáme nadrobno.
Jarnú cibuľku nakrájame na plátky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame ich na polovice a dáme ich do väčšej misky. Pridáme paradajky, cibuľku a rukolu. V malej miske premiešame ingrediencie na zálievku a pridáme ju do misky so zeleninou. Šalát zľahka premiešame a podávame.
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Taka tema zaujiamava...z coho vsetkeho robite pesto? Bazalka a medvedi cesnak je…